A te zegary, ze tak powiem zbyt oczojebne nie sa ??
Odpowiedzialność ASO
Zwiń
X
-
Odpowiedzialność ASO
Koledzy co o tym sądzicie....
W czasie jazdy zapala się kontrolka oleju, zatrzymuję się, sprawdzam, cieknie olej z miski. Dziurka maleńka, ale olej kapie. Holuję szkodnika do ASO, zgłaszam uszkodzenie miski i brak oleju. Po 4 godzinach informacja z serwisu - auto gotowe można odebrać. Płacę, wyjeżdżam i po przejechaniu 2 km słyszę terkotanie przy 2,5k obrotów po chwili już przy 2k obrotów. Wracam do ASO mówię co się dzieje i słyszę " O Panie głowica!! Przesrane!!" i takie tam.
Rozkręcili silnik i okazało się, że korbowód, wał, korbowy i panewki do wymiany. Sprawę zgłosiłem do ubezpieczyciela.
Pytanie moje dotyczy tego czy odpowiedzialność ponosi ASO za uszkodzenie silnika?
i drugie Pytanie do kolegów dilerów, jaka jest procedura sprawdzenia auta przed wydaniem go klientowi po naprawie (wymianie) miski olejowej?
-
-
jezeli ASO uszkodziło miske olejową to TAK
nie słyszałem nigdy o procedurze po wymianie miski wymienia sie miske zalewa sie olej i patrzy czy swieci sie kontrolka oleju jak sie nie swieci to pozornie jest OK ale w twoim wypadku panewka już widocznie była przytarta powód brak oleju
w takim wypadku aby uniknąć dodatkowych uszkodzen trzebabyło by po zdemontowaniu miski zdemontować też panewki aby luknąć czy coś się im nie przydażyło tylko że to są dodatkowe koszty no i wszystko zależy od Ciebie bo sam wiesz ile jechałes z dziurą w misce olejowejET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
-
rozmawiałem z dilerami innych marek i niektórzy mówili, że u nich po wymianie michy auto jest sprawdzane na wolnych i wysokich obrotach, na zimnym i rozgrzanym silniku - wtedy by pewnie to dziadostwo wyszło. A tak to wyjechałem teoretycznie sprawną furą a wracam z roz....ną. Przecież jak odbieram samochód z ASO to powinno być ono sprawne, a nie rozsypać się po 4 km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tatakubyrozmawiałem z dilerami innych marek i niektórzy mówili, że u nich po wymianie michy auto jest sprawdzane na wolnych i wysokich obrotach, na zimnym i rozgrzanym silniku - wtedy by pewnie to dziadostwo wyszło. A tak to wyjechałem teoretycznie sprawną furą a wracam z roz....ną. Przecież jak odbieram samochód z ASO to powinno być ono sprawne, a nie rozsypać się po 4 km.
dobrze że masz AC w jakiej firmie?najlepiej żeby Ci przyznał połsilnik regenerowany jeżeli wystęuje w Twoim silnikuET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
Komentarz
-
-
Po wymianie misy olejowej i zalaniu oleju napewno wykonuje sie jazde próbną, aż do osiagnięcia temp. pracy przez silnik. Myślę, że jeżeli nie zachodzi podejrzenie, że użytkownik jechal na świecącej kontrolce cisnienia oleju jakiś czas, czy aż dotąd, aż auto słabnie na coraz niższych biegach aż zgasnie, a później rozrusznik nie kręcibo i tacy twardziele sie zdarzają to nie ma sensu robić nic więcej. Jeżeli jest takie podejrzenie to i tak dopiero coś widać po demontażu panewek. Nie wydaje mi się, że gdyby do standardowych czynności przy każdej wymianie misy olejowej serwis wykonywał tę czynność to ktoś chciałby to wykonywać ze względu na koszty...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurynioznam parę przypadków, że uznało, ale nie wiem od czego to zależy i chyba zdarza im sie to niezmiernie rzadko
miałem taki przypadek zamknol mi sie samochód z kluczami w srodku drugie były w domu tyle ze ja bylem na szkoleniu zeby do niego wejsc musiałem wybic boczna szybe gdybym napisał ze sam wybiłem to by nie uznali bo AC zwraca wtedy kiedy osoby trzecie uszkodza auto a ja wpisałem ze przyszedłem i była już wybita uznaliET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
Komentarz
-
-
w pzu silnik rowniez jest uwzgledniny w AC z tym ze zazwyczaj chca wyludzic auto od wlasciciela jako szkoda calkowita pojazdu bo silnik jest wart mniej wiecej 25 tys wiec zalezy jeszcze jaka wortosc auta .wiem to z autopsji za astre g z 2001 r dostalem 22tys zl za tak zwany wrakByła O2 1.9 TDI BXE AMBIENTE
Jest O3 1,4 TSI CHPA Elegance WHITE CANDY/ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
Jest RAPID SPACEBACK RED CORRIDA 1.6 TDI
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...447483#1447483
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurynioZamieszczone przez S3 CHRISzalezy to pewnie od tego co sie zgłosi w wnioskuET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
Komentarz
-
-
miałem taki przypadek zamknol mi sie samochód z kluczami w srodku drugie były w domu tyle ze ja bylem na szkoleniu zeby do niego wejsc musiałem wybic boczna szybe gdybym napisał ze sam wybiłem to by nie uznali bo AC zwraca wtedy kiedy osoby trzecie uszkodza auto a ja wpisałem ze przyszedłem i była już wybita uznali
Pytanie moje dotyczy tego czy odpowiedzialność ponosi ASO za uszkodzenie silnika?Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
[ Dodano: Sro 09 Wrz, 09 15:59 ]
Zamieszczone przez phrixOdpowiedzialności nie ponosi ASO, bo niby dlaczego mieli by za to odpowiadać. Inna sprawa jak by na garaż nie wpychali auta tylko by nim wjechali.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tatakubyMoim zdaniem ASO ponosi odpowiedzialność
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuryniopo wymianie i jeździe próbnej nic się nie dzieje to i tak dla zasady powinni rozebrac silnik na częsci pierwsze:
Zauważ, że nie przejechałem 1000 km tylko 4 więc może właśnie niczego nie sprawdzili po wymianie miski.... a poza tym jak przyholowałem auto do serwisu to nic nie stukało i korbowód był dobry a po wyjeździe bęc....
Komentarz
-
Komentarz